000. woonark Haarlem

Als ik aan het begin van mijn vakantie de eerste stap zette aan boord van een zeilschip, viel alles van me af en was ik ‘op vakantie’. Dát gevoel wilde ik bereiken met onze woonark. Contact met het water, de rust van de klotsende golven en het opgenomen zijn in de natuur zijn uitgangspunten voor het ontwerp.

De woonark heeft de woonkamer direct gekoppeld aan het terras op het zuiden, op ongeveer 40 cm boven het wateroppervlak. Vanaf het terras wordt gezwommen en hier ligt ons bootje waarmee we het Spaarne op varen. 80 cm boven de woonkamer ligt de eetplek naast de keuken. Deze ruimte loopt door naar onze bureaus. 

De gehele woonlaag is één open ruimte met specifieke plekken zodat je je binnen de open ruimte geborgen voelt.

Onder het opgetilde deel van de woonlaag, liggen de slaapkamers en de badkamer. Onder de woonkamer is nog een extra opbergruimte; de ‘zolder’ van het huis.

De gevel is bijna helemaal van glas aan de waterzijde voor optimaal contact met het water. De walzijde is meer gesloten. De ramen worden steeds smaller richting de woonkamer; hoe groter de behoefte aan privacy, hoe smaller de ramen. 

Als de zon via het water weerspiegelt op het plafond is het alsof er een doorlopende film wordt afgespeeld en lijkt het alsof ons huis is opgenomen door het water.

bewoners
Henriëtte van de Pol, Loes en Ed. Bijman

aannemer
Arkenbouw Post B.V. Marknesse
arkenbouwpost.nl

installaties
Hoekstra B.V. Urk
hoekstraelektro.nl

tuinaanleg
Ludo van Mil, van Mil & Essenstam Hoveniers
vanmilenessenstam.nl

lift
Liftus, Emmeloord
liftus.nl

foto’s
Kees Hummel
keeshummel.com