002. woonhuis Leiden

Hoe maak je een huis waarin veel moet worden aangepast om aan te sluiten bij de beperkingen van de bewoner persoonlijk? Hoe kan het huis er niet-aangepast uitzien? Dat waren de centrale vragen die op tafel lagen toen we begonnen met het interieur-ontwerp.

Ruimte:
Het appartement van Pauline was een niet aangepast drie-kamer-appartement. Eerst is ruimte gecreëerd in het ‘slaapdeel’ van de woning. Wanden zijn verwijderd en de route in het appartement is logischer gemaakt. Werken, slapen en sanitair zijn nu opgenomen in één grote open ruimte. Het appartement wordt hierdoor ruimer en er is meer plaats om je vrij te kunnen bewegen met een (elektrische) rolstoel.
Ook de keuken en woonkamer zijn meer met elkaar verbonden. Hiervoor is één meubel ontworpen.

Detail:
Als het gaat over aanpassingen, gaat het over het detail. Kleine hulpmiddelen kunnen van grote betekenis zijn en kunnen iemands zelfstandigheid vergroten.
Voorbeelden hiervan zijn: vaste plekken voor spullen zodat ook haar ‘zorgteam’ weet waar zij iets kunnen vinden, borden die rechtop staan zodat Pauline ze met één goed functionerende arm kan pakken en/of opbergen, een bureau met opberg-vakken om een opgeruimde werkplek te geven, enzovoort.

Betaalbaar:
Door zo veel mogelijk met standaard producten te werken, door te hergebruiken en door te zoeken op Marktplaats, wordt een aanpassing betaalbaar. Creatief hiermee omgaan leidt tot onverwachte, leuke oplossingen.

Unlimited Magazine:
In dit tijdschrift vertelt Pauline over hoe zij een eigen zorgteam heeft georganiseerd en wat dat (én het interieur van haar woning) haar heeft gebracht.

opdrachtgever
Pauline Gransier & Margit van Hoeve,
www.bijzonderebanen.nl

meubelbouwer
Wim & Marie-José Mulckhuyse,
www.wim-mulckhuyse.nl

aannemer
Hans Koning Leiden

domotica
Marc Vermeulen, 
www.aanpassingen.nl

foto’s
Kees Hummel
www.keeshummel.com