001. revalidatiecentrum Heliomare

Voor Heliomare heb ik met Heren 5 architecten een interieurhandboek gemaakt.
Als introductie heb ik destijds de volgende tekst geschreven:

TOPPRESTATIES AAN ZEE
Verwachtingsvol vertrok ik van het VUMC naar het centrum van Heliomare in Wijk aan Zee voor de revalidatie van mijn dwarslaesie. Heliomare zou de plek zijn waar ik de komende vier maanden keihard zou werken aan mijn herstel, wellicht langer. Tegelijkertijd zou Heliomare -voor die periode- de vervanging zijn van mijn thuis, het zou naar mijn idee dus een plek moeten zijn waar het prettig is om te verblijven en waar de omgeving een stimulans zou moeten vormen voor mijn herstel.

Toen ik de gang op kwam van de verpleegafdeling van Heliomare, schrok ik; ik was weer in een ziekenhuis! En nog een gedateerd ziekenhuis ook: zeil op de vloer, witte wanden met stootvast stucwerk, kille verlichting en verpleegkundigen die eruit zagen als verpleegkundigen.

Vanuit de gedachten over wat een ‘healing environment’ kan betekenen voor het herstel van patiënten, maar vooral ook als ‘bewoner’ van Heliomare, ontstonden al snel ideeën over hoe het anders zou kunnen. Met deze ideeën ben ik naar de directie van Heliomare gegaan. Dit heeft geleid tot de opdracht aan Heren 5 om een visie te ontwerpen voor het centrum aan zee. Een visie die de gehele identiteit van Heliomare zou omvatten en die naast de verblijfskwaliteit ook de kracht van de prestaties zou weergeven die de revalidanten hier dagelijks laten zien.

opdrachtgever
Revelidatiecentrum Heliomare, Wijk aan Zee
www.heliomare.nl

ontwerp
Heren 5 architecten,
Jeroen Atteveld
Michael van Bergen
Ed. Bijman

ervaringsdeskundigen
Inez Melessen
Ed. Bijman

foto’s / tekeningen
Heren 5 architecten