000. woonark Haarlem

De toegang van de woonark ligt ongeveer 80 centimeter boven het maaiveld. Hierdoor is een hellingbaan nodig om daar te komen. Om te voorkomen dat een hellingbaan te veel ruimte van de tuin inneemt, is deze opgehangen aan de schuur die aan de zijkant van de tuin staat. Dit geeft ook de mogelijkheid de hellingbaan sneeuwvrij te houden in de winter; het dak loopt door boven de helling.

Op een centrale plek in het huis is een plateaulift opgenomen. Hiermee zijn alle niveaus in het huis bereikbaar geworden. De lift is zó gedetailleerd dat hij zo min mogelijk opvalt. De machinekamer is bekleed met hetzelfde hout als waarmee de wanden zijn bekleed en de deuren zijn zo laag mogelijk gemaakt. Daarnaast is de liftvloer bekleed met het parket dat ook op de woonlaag ligt.

De keuken is onderrijdbaar en de hoogte zó dat deze zowel staand als zittend te gebruiken is. Het deel met de spoelbak is 6 centimeter hoger dan het kookdeel. Met dit detail werd het installeren van een hoog-laag-keuken overbodig.

Verder zijn er in het huis verschillende details aangepast om mij zo veel mogelijk te helpen. Zo zijn alle ruimten (zo veel mogelijk) drempel-loos en zijn er bijvoorbeeld handvatten uit kastplanken gezaagd waaraan ik mij kan optrekken om staand boven uit de kast iets te pakken.

Ik heb er bewust voor gekozen zo weinig mogelijk automatische onderdelen toe te passen omdat ik het belangrijk vind dat ik mijzelf blijf uitdagen. Het is essentieel dat ik de spieren die ik kán aansturen ook gebruik. Zo zijn gordijnen niet electrisch te openen/sluiten, maar moet ik eerst gaan staan om ze dicht te trekken.

 

 

bewoners
Henriëtte van de Pol, Loes en Ed. Bijman

aannemer
Arkenbouw Post B.V. Marknesse
arkenbouwpost.nl

installaties
Hoekstra B.V. Urk
hoekstraelektro.nl

tuinaanleg
Ludo van Mil, van Mil & Essenstam Hoveniers
vanmilenessenstam.nl

lift
Liftus, Emmeloord
liftus.nl

foto’s
Kees Hummel
keeshummel.com

film
Bart van Berloo, Filmit
filmit.nl